Speed-pedelec

speed-pedelec

Wat is een speed pedelec?

Een speed pedelec of high speed e-bike  is een elektrische fiets die trapondersteuning biedt tot 45 kilometer per uur. Anders gezegd: je kunt met een speed pedelec 45 kilometer per uur fietsen. Om deze snelheid te bereiken moet je meestal wel flink doortrappen. Net als bij de standaard elektrische fiets is de trapondersteuning elektrisch. Dit betekent dat je te maken hebt met een accu die tijdens de rit stroom verbruikt en die dus een beperkt aantal kilometers trapondersteuning biedt. Het aantal kilometers dat je kunt fietsen, is afhankelijk van het merk en de ondersteuning die je instelt; meestal kun je kiezen voor bijvoorbeeld veel, gemiddeld of normale ondersteuning.

Welke regels gelden er voor de speed pedelec?

De speed pedelec standaard onder de bromfietsen. Dat betekent dat speed pedelecs binnen de bebouwde kom op de rijbaan moeten rijden, waar een toegestane snelheid van 45 kilometer per uur geldt. Buiten de bebouwde kom horen speed pedelecs thuis op het gecombineerde fiets/bromfietspad; daar mag je 40 km/u rijden. Bovendien moet je op de speed pedelec altijd een goedgekeurde helm dragen en dien je in het bezit te zijn van een geel bromfietskenteken. Volgens de wet moet bromfiets en dus ook speed pedelec ook een achteruitkijkspiegel hebben.
De bestuurder moet minimaal een bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) hebben.
Een speed-pedelec moet minimaal een verzekering voor wettelijke aansprakelijkheid (WA) hebben.

Maximale snelheden

45 km/u  bij gebruik rijbaan.
40 km/u bij gebruik gecombineerd fiets/bromfietspad buiten bebouwde kom.
30 km/u  gecombineerd fiets/bromfiets binnen de bebouwde kom.

Artikel 1 van het RVV.
elektrische bromfiets met trapondersteuning waarvan de aandrijfkracht aanhoudt als het voertuig de snelheid van 25 km per uur overschrijdt.

WhatsApp chat