Autosnelweg

De maximumsnelheid op een autosnelweg is 130 kilometer per uur.
Op een autosnelweg geldt tussen 06.00 en 19.00 uur een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur. In de avond en nacht (tussen 19.00 en 06.00 uur) is de maximumsnelheid dan 130 kilometer per uur. Wanneer de spitsstrook open is, geldt een aangepaste maximumsnelheid van 80 of 100 kilometer per uur.
Uiteraard is de overheid bevoegd om een lagere maximumsnelheid op sommige autosnelwegen of gedeelten van autosnelwegen in te stellen.

Het gebruik van een autosnelweg is slechts toegestaan voor motorvoertuigen die ten minste 60 km/h kunnen en mogen rijden.

Een minimumsnelheid bestaat niet op een autosnelweg. Als er bijvoorbeeld een file is, of een brug openstaat kun je uiteraard geen 60 kilometer per uur meer rijden. De 60 kilometer per uur die genoemd wordt, gaat er alleen over of jouw motorvoertuig wel in staat is om en ook wel wettelijk toegestaan, die 60 kilometer per uur mag rijden.

Artikel 1 van het RVV. weg, aangeduid door bord G1 van bijlage I; langs autosnelwegen gelegen parkeerplaatsen, tankstations en bushalteplaatsen maken geen deel van de autosnelweg uit.

WhatsApp chat