Militaire kolonne

Een militaire kolonne heeft geen bijzondere voorrangsrechten. Wel is het zo dat weggebruikers een militaire kolonne niet mogen doorsnijden, dit geldt niet alleen op kruispunten maar ook bijvoorbeeld bij een uitrit. Ook als een militaire kolonne begonnen is bij een groen verkeerslicht mag de kolonne door blijven gaan als het verkeerslicht rood geworden is.

De militaire kolonne is nog niet begonnen om het kruispunt over te steken. De militaire kolonne komt van links en jij hebt in dit geval voorrang dus je mag gewoon doorrijden.

In de situatiehiernaast  is de militaire kolonne al bezig het kruispunt over te steken. Je mag de militaire kolonne nu niet doorsnijden.

Ook als een militaire kolonne begonnen is bij een groen verkeerslicht mag de kolonne door blijven gaan als het verkeerslicht rood geworden is.

Als je tussen een militaire kolonne terecht bent gekomen verander je niet opeens in een militair. Je mag dus niet de regels van een militaire kolonne aan gaan nemen. Voor jou geldt dus dat als het verkeerslicht op rood staat, dat jij gewoon moet stoppen.
In onderstaande situatie moet de gele auto dus stoppen voor het rode verkeerslicht. Het verkeerslicht staat voor de blauwe auto op groen dus die mag gewoon doorrijden.

WhatsApp chat