Hoe gaat het theorie-examen voor de auto?

Voor veel mensen is het onduidelijk hoe het gaat bij het CBR. Vandaar deze uitleg. Wij hopen dat je er iets aan hebt. Mocht er iets niet duidelijk zijn, stel je vraag dan in ons forum. Ook al jouw ervaringen met het CBR en alle examenvragen die je kan herinneren kun je in het forum kwijt.  Zodoende heeft een ander er ook iets aan.

Wat neem je mee naar je theorie-examen?

Neem naar je theorie-examen een geldig identiteitsbewijs en je reserveringsnummer mee. Dit nummer staat in de e-mail die je hebt ontvangen. Het is handig om je reserveringsnummer op papier mee te nemen. In de examenzaal mag je alleen je identiteitsbewijs meenemen. De rest van jouw spullen moet je in de locker stoppen. Ook jouw jas, telefoon, rugtas. Alles moet daar in.

Hoe gaat het theorie-examen?

Het theorie-examen bestaat uit 3 onderdelen:

1. Gevaarherkenning – gaat over het herkennen van gevaar en wat je moet doen in een situatie

2. Kennis – hier laat je zien dat je feiten en regels kunt herkennen en benoemen

3. Inzicht – hier laat je zien dat je regels kunt toepassen en juiste beslissingen kunt nemen

Je beantwoordt de vragen op een computer. Wil je precies weten over welke onderwerpen het theorie-examen kan gaan? Doe dan onze online theoriecursus of onze dagcursus.

Hoe lang duurt het theorie-examen?

Voor het gewone theorie-examen heb je 30 minuten de tijd. Voor het theorie-examen met extra tijd en het individueel begeleide examen krijg je allebei 45 minuten. Wij kunnen alleen gewone examens reserveren. Andere examens reserveer je zelf op mijn.cbr.nl

Hoeveel fouten mag je hebben?

Het onderdeel gevaarherkenning bestaat uit 25 vragen, hiervan moet je 13 of meer vragen goed beantwoorden. Het onderdeel kennis bestaat uit 12 vragen, hiervan moet je 10 of meer vragen goed beantwoorden. Het onderdeel inzicht bestaat uit 28 vragen, hiervan moet je 25 of meer vragen goed beantwoorden. Bij de onderdelen kennis en inzicht krijg je in totaal ook 2 testvragen.
Voor deze 40 vragen krijg je ongeveer 20 minuten de tijd. Dit is voldoende, maar heb je meer tijd nodig, reserveer dan een examen met extra tijd bij het CBR.

In het examencentrum

Zorg dat je een kwartier van tevoren op het examencentrum bent. Op het examencentrum volg je deze stappen:

1. Aanmelden bij de aanmeldzuil

Toets je reserveringsnummer in en controleer je gegevens. Dit nummer staat in de e-mail die je hebt ontvangen.

2. Spullen in het kluisje

Stop al je spullen in een kluisje, behalve je identiteitsbewijs.

3. Wacht tot je aan de beurt bent

Wacht in de wachtruimte en volg de aanwijzingen op de beeldschermen. Daarop zie je jouw reserveringsnummer met daarachter een status:

  • ‘Aangemeld’ betekent: je bent aangemeld voor het examen. Zodra er plaats is, word je opgeroepen.
  • ‘Spullen in de locker’ betekent: je bent bijna aan de beurt. Als het goed is, heb je al je spullen eerder al in je kluisje gedaan. Behalve je identiteitsbewijs. Check dit nog 1 keer.
  • ‘Ga naar start examen’ betekent: je bent aan de beurt. Meld je bij de balie ‘Start examen’.

4. Inchecken bij de balie ‘start examen’

Hier controleert een medewerker je identiteitsbewijs en krijg je je tafelnummer. Als je een examen met extra tijd doet, krijg je hier ook de oordopjes. Vergeet de medewerker jouw de oordopjes te geven vraag er dan om!

5. Het examen

Neem plaats in de examenzaal aan de tafel met het juiste tafelnummer. Leg je identiteitsbewijs op tafel en voer je reserveringsnummer in. Check of je e-mailadres klopt en kies dan ‘Start’. Volg de instructies op het scherm. Druk niet eerder op START dan dat je helemaal klaar bent voor het examen. De tijd gaat pas lopen nadat je op START hebt gedrukt. Je hebt daar 3 minuten de tijd voor.

Beantwoord steeds de vragen die je meteen weet. Sla de moeilijk over en bewaar die voor later.

6. Einde examen

Na afloop van het examen krijg je meteen de uitslag.

7. Verlaat de examenzaal en haal je spullen uit het kluisje. Je kunt nu naar huis.

 

De uitslag

Binnen 24 uur stuurt het CBR de uitslag van je examen via e-mail. Dit kan alleen als jij je e-mailadres goed hebt ingevuld.

Ben je geslaagd?

Dan is je uitslag 1,5 jaar geldig.

Ben je gezakt?

In de e-mail vertellen het CBR op welke onderwerpen je extra moet letten bij het leren voor je volgende theorie-examen. Je hebt hier weinig tot niets aan want iedere categorie heeft honderden vragen. Zo weet je nog niet wat je fout hebt gedaan.


Wij zijn specialisten in het verzorgen van theorielessen sinds 1990!

Sinds 1990 geven wij theorielessen. In bijna 30 jaar tijd zijn er meer dan 100.000 cursisten door onze cursussen geslaagd.

WhatsApp chat